Αποσκληρυντές Νερού


Τι είναι ο αποσκληρυντές νερού;

Οι αποσκληρυντές νερού, λέγονται και αφαλατωτές νερού προστατεύουν τις συσκευές του σπιτιού και τα μηχανήματα της επιχείρισης από τα άλατα. Φιλτράρουν το νερό για κάθε χρήση. Τα άλατα σχηματίζουν πάνω στις εσωτερικές επιφάνειες των σωλήνων εναποθέσεις, ιζήματα, επικαθίσεις από λεβητόλιθο που εμφανίζεται σκληρός ή πολτώδης ανάλογα με το είδος των αλάτων. Οι αποσκληρυντές αποτελούνται από δοχεία ρητίνης
και από δοχεία άλατος. Τα δοχεία ρητίνης χρησιμοποιούνται για την ιοντοεναλλαγή (βλ. παρακάτω) και τα δοχεία άλατος για την αναγέννηση (βλ. παρακάτω) των ρητινών.

Ποιες οι συνέπειες των εναποθέσεων στο εσωτερικό των σωλήνων;

Η εναπόθεση των αλάτων στην επιφάνεια σωλήνων εμποδίζει τη ροή του νερού, τη μετάδοση της θερμότητας προς το νερό, και ως συνέπεια μειώνεται η απόδοση κάθε συστήματος παροχέτευσης νερού.

Τι είναι η σκληρότητα του νερού;

Η σκληρότητα του νερού ορίζεται ως η συγκέντρωση διαλυμένων αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου στο νερό. Το ποσοστό παρουσίας των αλάτων στο νερό εξαρτάται από τη σύσταση των πετρωμάτων από τα οποία έχει διέλθει το νερό. Η σκληρότητα διακρίνεται σε ανθρακική και μη ανθρακική. Η ανθρακική είναι παροδική σκληρότητα με πολύ διαβρωτικές ιδιότητες και σε υψηλή θερμοκρασία διασπάται. Η μη ανθρακική είναι μόνιμη και απομακρύνεται με χημικά πρόσθετα. Η ολική σκληρότητα προκύπτει από το άθροισμα ανθρακικής και μη ανθρακικής. Το ανθρακικό ασβέστιο και το μαγνήσιο επικάθονται στα τοιχώματα των σωληνώσεων με συνέπεια να δημιουργούν στρώμα αλάτων που φθείρει τις σωληνώσεις και μειώνει τη διάμετρό τους με την πάροδο του χρόνου.

Εμποδίζουν τον καθαρισμό των ρούχων που τα κάνουν πιο σκληρά, και για τους ανθρώπους τα άλατα παραμένουν στο δέρμα και τα μαλλιά μετά το λούσιμο και το ντους. Τα άλατα εμφανίζουν λευκά σημαδάκια σε κάθε επιφάνεια που πλένεται με νερό, είτε πρόκειται για είδη υγιεινής, πιάτα και μαχαιροπίρουνα, αυτοκίνητο κλπ.

Πώς διαπιστώνουμε ότι το νερό είναι σκληρό, ότι έχει άλατα;

Το νερό που δυσκολεύεται να κάνει αφρό όταν πλένουμε με σαπούνι ή αφήνει αποθέματα λευκού χρώματος στην εσωτερική επιφάνεια των συσκευών ή ακόμη και επάνω στα είδη υγιεινής. Ας σημειωθεί εδώ ότι έχει αποδειχθεί μετά από έρευνες ότι η αυξημένη παρουσία αλάτων στο νερό συμβάλλει (δεν αποτελεί το μοναδικό παράγοντα) στην αύξηση εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των αποσκληρυντών νερού;

Οι >αποσκληρυντές νερού προστατεύουν τις ευαίσθητες οικιακές ή επαγγελματικές συσκευές. Οι εναποθέσεις αλάτων στις συσκευές επηρεάζουν την απόδοσή τους, αυξάνουν την κατανάλωση του ρεύματος και εμφανίζουν συχνές βλάβες. Κατά το πλύσιμο, τα άλατα ενώνονται με τα σαπούνια και τα απορρυπαντικά και εμποδίζουν τη δημιουργία αφρού για το ξέπλυμα. Οι συσκευές που παθαίνουν βλάβες από την επικάθηση των αλάτων στις σωληνώσεις είναι τα μπόϊλερ, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι σωληνώσεις παροχής νερού, οι μπαταρίες στο μπάνιο, τα πλυντήρια ρούχων, οι καφετιέρες, οι βραστήρες, οι παγομηχανές, οι ψύκτες νερού, οι αυτόματοι πωλητές νερού κ.ά. Με τους αποσκληρυντές εξοικονομούμε στην κατανάλωση απορρυπαντικών, μαλακτικών, αποσκληρυντικών.

Αποσκληρυντες Νερου

Ποιοι είναι οι τύποι αποσκληρυντών;

1. Εναλλακτές νατρίου
2. Εναλλακτές υδρογόνου.

Αυτοί οι τύποι εναλλάσσουν τα κατιόντα του νερού με ιόντα νατρίου ή υδρογόνου.

3. Απιονιστές: με ανιονικές και κατιονικές ρητίνες
4. Απαλκαλιωτές
5. Απαεριωτές

Ο πιο σύγχρονος τύπος αποσκληρυντή είναι τα αυτόματα συστήματα που δεν απαιτούν ρεύμα για τη λειτουργία τους. Τέτοια συστήματα έχουν αυτόματες ηλεκτρονικές κεφαλές (ογκομετρικές και χρονομετρικές), ονομάζεται χρονική ή ογκομετρική αναγέννηση, δηλαδή ρυθμίζονται ανάλογα με το χρονικό διάστημα ή τον όγκο κατανάλωσης ή και με συνδυασμό των δύο. Υπάρχουν και παλιότερα συστήματα που είναι χειροκίνητα. Οι τύποι διαφέρουν αναλόγως της χρήσης/κατανάλωσης και κυμαίνονται από μικρές συσκευές κατάλληλες για οικιακές μονάδες μέχρι βαρέως τύπου για βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ο αποσκληρυντής τοποθετείται στην κεντρική παροχή του νερού χωρίς να μειώνει καθόλου την πίεση του νερού. Οι αποσκληρυντές είναι μονοί ή δίδυμοι με παράλληλη ή μονή λειτουργία, όπου η μία στήλη βρίσκεται σε λειτουργία και η άλλη σε αναγέννηση ή αναμονή.

Τι είναι η ιοντοεναλλαγή;

Η ιοντοενναλαγή σημαίνει ανταλλαγή ιόντων στην επιφάνεια των ρητινών για τον καθαρισμό του νερού. Οι ρητίνες είναι συνθετικές κατασκευασμένες σε μορφή κόκκων. Στην επιφάνεια της ρητίνης υπάρχουν θετικά φορτισμένα ιόντα (κατιονικές ρητίνες) ή αρνητικά (ανιονικές ρητίνες). Όταν διέρχεται το νερό από την επιφάνεια της ρητίνης γίνεται η λεγόμενη ιοντοενναλαγή. Τα ιόντα του νερού κολλάνε στην επιφάνεια της ρητίνης που ο ρόλος της είναι τα συγκρατεί ενώ συγχρόνως τα ανταλλάσσει με δικά της από την κάτω πλευρά της επιφάνειάς της. Όταν γεμίσει όλη η επιφάνεια με ανεπιθύμητα ιόντα πρέπει να γίνει αναγέννηση της ρητίνης (καθαρισμός της επιφάνειας) για να μπορεί να συνεχιστεί η ιοντοεναλλαγή. Η αναγέννηση των ρητινών γίνεται με χλωριούχο νάτριο.

Πώς γίνεται η αφαίρεση των αλάτων;

Ο συνηθέστερος τρόπος είναι μέσω κανιονικής ιονανταλλακτικής ρητίνης, η οποία αναγεννάται με διάλυμα άλατος. Η διαδικασία αποσκλήρυνσης ονομάζεται ιοντοεναλλαγή η οποία αφαιρεί τα άλατα ασβεστίου και μαγνησίου από το νερό καθώς διέρχεται μέσα από τη ρητίνη. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αποσκλήρυνση. Τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου έχουν πιο ισχυρό φορτίο από τα ιόντα του νατρίου και αντικαθιστούν τα ιόντα νατρίου της ρητίνης, τα οποία απελευθερώνονται και προστίθενται στο νερό. Όσο περισσότερο σκληρό νερό διέρχεται μέσα από τη ρητίνη, τόσο περισσότερα ιόντα αντικαθίστανται. Όταν επέρχεται ο κορεσμός της ρητίνης ο αποσκληρυντής εκτελεί αυτόματα πρόγραμμα καθαρισμού της ρητίνης (αναγέννηση).

Στην επόμενη φάση που ονομάζεται αναγέννηση, καθαρίζεται το νερό όταν περνάει μέσα από τη ρητίνη από ένα διάλυμα με πολύ αυξημένη περιεκτικότητα σε ιόντα νατρίου. Η ρητίνη απομακρύνει τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου προς την αποχέτευση, και αντικαθιστά με ιόντα νατρίου. Η σύσταση του διαλύματος είναι άλας σε νερό, και δημιουργείται στο δοχείο που είναι συνδεδεμένο με τον αποσκληρυντή.

Πώς μετράμε τη σκληρότητα του νερού;

Η σκληρότητα μετράται σε mg CaCO3/l, καθώς και με βάση τη γερμανική ή τη γαλλική κλίμακα. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τις αναλογίες μεταξύ των μονάδων μέτρησης για τις απαραίτητες μετατροπές όταν απαιτούνται.

ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ

Σκληρότητα Γαλλική κλίμακα Γερμανική κλίμακα mg CaCO3/l
Πολύ Μαλακό 0 - 7,16 0 - 4 0 - 71,6
Μαλακό 7,16 - 14,32 4 - 8 71,6 - 143,2
Ημίσκληρο 14,32 - 21,48 8 - 12 143,2 - 214,8
Σχετικά Σκληρό 21,48 - 32,22 12 - 18 214,8 - 322,2
Σκληρό 32,22 - 53,7 18 - 30 322,2 - 537
Πολύ Σκληρό > 53,7 > 30 > 537

Ο επόμενος πίνακας δίνει τις αναλογίες μετατροπής των μονάδων από τις διάφορες κλίμακες.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ

1 μονάδα στη γαλλική κλίμακα = 0,56 μονάδες στη γερμανική
1 μονάδα στη γερμανική κλίμακα = 1,79 μονάδες στη γαλλική
1 μονάδα στη γαλλική κλίμακα = 10 mg CaO/l
1 μονάδα στη γερμανική κλίμακα = 17,9 mg CaO/l

Πώς επιλέγουμε αποσκληρυντή;

Κριτήρια για την επιλογή αγοράς ενός αποσκληρυντή είναι το υλικό κατασκευής του δοχείου, ο τύπος εσωτερικής προστασίας, τι παροχή ενέργειας απαιτεί, η πίεση λειτουργίας, η θερμοκρασία του νερού, ο τύπος υδραυλικού ελέγχου (μονή ή πολλαπλή βαλβίδα ροής), ο αυτοματισμός ελέγχου (χρονικός ή ογκομετρικός), οι συνδέσεις εισόδου/εξόδου, ο τύπος συστήματος (μονό, δίδυμο, διπλό).

Πώς μετράται η απόδοση ενός αποσκληρυντή;

Η απόδοση του αποσκληρυντή μετριέται σε κύκλους, δηλαδή την ποσότητα μαλακού νερού που μπορεί να αποδώσει ανάμεσα σε δύο αναγεννήσεις. Η μονάδα μέτρησης είναι ο κυβικοβαθμός που ισούται με τα κυβικά μαλακού νερού επί τη σκληρότητα του νερού εκφρασμένα στη γαλλική κλίμακα. Ένας αποσκληρυντής που περιέχει 100 λίτρα ρητίνης δεδομένου ότι κάθε ρητίνη έχει απόδοση 6 κυβικοβαθμών θα έχει κύκλο 600 κυβικοβαθμών. Ένας τέτοιος αποσκληρυντής όταν καλείται να καθαρίσει νερό σκληρότητας 40 F θα δώσει 15 κυβικά μαλακό νερό πριν χρειαστεί αναγέννηση.Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.